Een goed bewaard geheim: LEAN & ISO 9001…

Een goed bewaard geheim: LEAN & ISO 9001…

…de perfecte combinatie?

Organisaties kunnen voor bedrijfsvoering en ontwikkeling putten uit een enorme hoeveelheid methodes, systemen, filosofieën en normen. Over het algemeen kiest een organisatie één smaak uit dit uitgebreide menu. Maar wat als je er twee zou combineren, zoals bijvoorbeeld  LEAN management & ISO? Kom je dan uit op een perfect samengesteld gerecht waarbij alle smaken in balans zijn?

ISO 9001
Met een ISO 9001 certificaat laat je als organisatie zien dat je voldoet aan de internationale eisen op het gebied van kwaliteitsmanagement. De essentie bestaat uit 3 elementen: proces denken, de klant centraal en het continu verbeteren van de organisatie aan de hand van de cirkel van Deming (plan-do-check-act). Kortom klanttevredenheid!

LEAN
LEAN richt zich op de procesflow: het is efficiënter om af te maken waar je mee bezig bent. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk verstoringen optreden; dat bereik je door o.a. technieken als Kanban, Poka Yoke, 5S. Met LEAN worden werkprocessen beter, sneller en slimmer ingericht door de klant centraal te stellen: het creëren van waarde voor de klant in alle processen. Verspillingen die processen lang en onduidelijk maken worden verwijderd. Hierdoor verbetert de kwaliteit, gaan kosten omlaag en worden doorlooptijden verkort.

Als je het zó bekijkt…

  • het credo van ISO “maximale klanttevredenheid”. De LEAN-filosofie gaat uit van “alles weg laten dat geen waarde voor de klant toevoegt”. (Dé manier om maximale klanttevredenheid te bereiken!).
  • LEAN en ISO 9001 zijn gericht op bedrijfsprocessen
  • Het doel van beide is: continu verbeteren

De perfecte combinatie!
Zo bezien versterken de LEAN filosofie en het inrichten van een managementsysteem conform de ISO 9001 norm elkaar. Door deze combinatie creëer je een kwaliteitsmanagementsysteem zeer efficiënt en effectief bijdraagt aan de ontwikkeling en rendabiliteit van uw organisatie.

Weten hoe SAM Kwaliteit begeleiding biedt bij LEAN ISO 9001?
Onze overtuiging is dat er bij ISO 9001 altijd sprake moet zijn van LEAN ISO 9001. Om zicht te krijgen op de toegevoegde waarde van deze benadering, geven wij een Masterclass die prachtige voorbeelden laat zien van een concrete invulling van LEAN ISO 9001. Lees meer over onze Masterclass en vul het contactformulier in om in te schrijven!. Over dit onderwerp geven wij ook een workshop op het Nationale Kwaliteitscongres op 26 mei a.s.